HISTORISCH NIEUWS

Het echtpaar Nordemann-Stapel.
1939 - SPAANDER HOORN SLUIT DE DEUREN
Geplaatst op 07/2011

Directeur Willem Nordemann blijft bij zijn raad van commissarissen aandringen dat de winkelpui in de Langestraat moet worden gemoderniseerd. Hij verwijst als voorbeeld naar het modehuis van Köster in de Langestraat waar ook een portiek met in het midden de toegang tot de winkel is gekomen. 

De directeur is vrijwel dagelijks op pad om alle bekende klanten van Hoorn warm te maken voor de zaak in Alkmaar. Om de toenemende werkdruk, ontstaan door het ontslag van het personeel te verlichten, springt Herman Nordemann, de jongere broer van Willem, bij in Hoorn. Al snel ontstaat er onenigheid tussen Herman en de bedrijfsleidster de weduwe Spaander-Visser. 

Ondertussen opent voormalig winkelchef-coupeur Leo Hovenier zijn nieuwe modezaak in de voormalige kleermakerij van W.F. Slinger in de Langestraat, schuin tegenover ’t Hooge Huys bij de Grote Kerk.

In Hoorn eisen ernstige problemen rond het ontslag van personeel en de financiële afwikkeling van de zaak mevrouw Spaander-Visser, alle aandacht van de verantwoordelijke commissarissen. De weduwe heeft de advocaat mr. P. S. Winkel ingeschakeld. Er ligt een arbeidscontract met mevrouw Spaander voor twee jaar waarin vastgelegd een jaarsalaris van fl.1600,-, vrij wonen en verdere emolumenten. De commissarissen denken er met een eenmalig bedrag van fl.900,- vanaf te komen. De weduwe eist via haar advocaat in ieder geval een jaarsalaris, aangevuld met een compensatie voor een jaar vrij wonen. Na lang onderhandelen wordt een compromis gevonden, waarbij alleen een jaarsalaris overeind blijft voor mevrouw Spaander-Visser.  

Ook de ontslagen kleermakers eisen een forse schadeloosstelling. De Nederlandse Rooms-katholieke Naaisters- en Kleermakersbond St. Gerardus Majella neemt het op voor de belangen van het voormalig personeel in Hoorn. Dit haalt voor de ontslagen werknemers weinig uit. Schrijnend is dat een kleermaker die 33 jaar in dienst was, op 15 oktober een enkelregelig briefje krijgt waarin hem ontslag wordt aangezegd per 12 november 1939, de datum waarop de zaak in Hoorn wordt gesloten. Het pand levert bij verkoop fl.20.000,- op.

Omdat Willem Nordemann nu verantwoordelijk directeur is voor het hele bedrijf Spaander, wordt hij betrokken bij de verwikkelingen en steeds door de commissarissenaandeelhouders om advies gevraagd.


De algemene mobilisatie wordt afgekondigd.
LANGESTRAAT KRONIEK

1939 

*Als de aartsrivalen Duitsland en Rusland in augustus een niet-aanvalsverdrag sluiten, neemt de Nederlandse regering voorzorgsmaatregelen. Er wordt een algemene mobilisatie afgekondigd. De lichtingen 1924 tot en met 1939 van de land- en de zeemacht worden gemobiliseerd. Circa 250.000 mannen worden opgeroepen. Dit heeft grote gevolgen voor de economie. Vooral in de industrie en detailhandel. Albert Heyn in de Langestraat adverteert op 29 augustus met de mededeling dat boodschappen voortaan niet meert bezorgd kunnen worden omdat een groot aantal winkelbedienden onder de wapenen is geroepen.

*Ondanks de oorlogsdreiging vanuit Duitsland, blijft De Friesche Winkel van Haytema, vlakbij de Grote Kerk, adverteren met de Liebesgaben-pakketten. Er zijn inmiddels in één maand al 157 dozen verstuurd naar de oosterburen. De voedselpakketten zijn bestemd voor de hongerende bevolking. Haytema (speciaalzaak in eigen verpakte levensmiddelen) garandeert de verzending.

*Begin juni opent de foto- en kinohandel Flandria in het pand van de kunsthandel van de firma Van der Horst. De winkel van de familie Vlaanderen zal uitgroeien tot een grote keten van fotowinkels in de stad en regio. Spreek met Vlaanderen en U leert filmen en kieken, is de slogan.  

*Op de hoek van de St. Laurensstraat is het gebouw van de Noord-Hollandsche Levensverzekering-Mij van 1891 verschenen. De creatie van de bekende Amsterdamse architect Kropholler kan op zondag 31 mei worden bezichtigd door belangstellenden. 

Iedere maand publiceert Hans Koolwijk een pagina met geschiedenis van Spaander Mannenmode.
Reageren, of weet je misschien ook iets over Spaander geschiedenis mail ons op info@spaandermode.nl

« terug naar overzicht